Dezvoltare personală, General

Cât de deschis ești de fapt?!

Mulți dintre noi credem despre noi înșine că suntem minți deschise către nou. Asta ar include și deschiderea către schimbare, pentru că doar ea este promotorul înnoirii și este una dintre puținele certitudini ale vieții.

Să spunem că primim sau citim o informație interesantă despre felul în care ne putem adapta la stresul cotidian, la presiunile sociale care ne înconjoară, pe care nu am mai auzit-o și care ne surprinde atât de plăcut încât o analizăm și decidem să o folosim.

Cum poate fi utilizată?

O primă variantă este să o punem imediat în aplicare, lucru care implică o anumită schimbare în rutina zilnică: fie în gândire, fie în modul de a face (sau a stopa) anumite activități, fie în ambele zone. Rezultatele nu vor întârzia să apară în acest caz și astfel vom primi motivația de continua. Disciplina de a face zilnic acele noi rutine se va dobândi în timp, prin perseverență. În acel moment schimbarea va fi devenit deja palpabilă sub forma unei transformări exterioare, cu ecouri interioare.

O a doua variantă de a folosi acea informație nouă înseamnă să o stocăm pe undeva, fie scrisă pe o agendă, fie memorată în computer/telefon fie doar într-un ”sertar„ al minții, în ideea că vreodată ne va fi de folos. Amânarea folosirii echivalează cu pierderea entuziasmului aferent oricărui început. Cu alte cuvinte se va pune praful peste ea, la fel ca peste multe alte idei noi de dinante…

Tu cât de deschis ești de fapt către nou și schimbare? Care este beneficiul tău din practicarea primei variante? Dar din practicarea celei de-a doua? Și cel mai important, cum abordezi noul cu teamă sau cu interes?

 

Standard

2 gânduri despre „Cât de deschis ești de fapt?!

  1. Azi dimineata am vazut un reportaj in care se vorbea despre barbati si dans, cei care nu danseaza erau catalogati ca fiind fara incredere in ei si totusi… indiferent de subiect exista si varianta: ca nu le place. De multe ori am observat la testele psihologice lipsa caii de mijloc. Asta vreau sa spun si despre noutati, nu intotdeauna ne sunt necesare, benefice.
    Uneori e nevoie de mai multa incredere in a accepta noutatile dar si placerea de a ramane in rutina. Conteaza cum reactionezi.

  2. Nicoleta Doina Radu zice:

    Sunt de acord cu tine: contează cum reacționează fiecare, la momentul respectiv. Sigur că nu tot ce este nou ne și trebuie, ne interesează, ne e benefic. Rutina are rostul ei de a ne menține în siguranță, de aceea s-au născut regulile, regulamentele, procedurile, etc. Noul are rostul lui pentru că fără el nu există evoluție și progres. Ceea ce am pus eu în discuție însă este modul în care abordăm noul și schimbarea, la nivel mental. Uneori suntem convinși că da, schimbările sunt necesare și le dorim dar frica de necunoscut (nou) e mai puternică și de fapt ne ține în vechile tipare de gândire și veșnicele tipare de comportament. Și prinși în această contradicție stagnăm, în loc să facem progrese. Ceea ce la urma urmei nu e nici rău nici bine, este după cum își dorește fiecare pentru sine.

    Cât despre testele psihologice și aparentă lipsă a căii de mijloc, din perspectiva mea de coach găsesc următoarea explicație: testul urmărește stabilirea celor două extreme între care oscilează cel care îl completează. Căile de mijloc pot fi mai multe și diferă de la caz la caz.

Scrie un comentariu