Dezvoltare personală

Ce lipseste din educatia noastra formala?

sigla RTUna dintre dorintele mele mai vechi (si una dintre actiunile mele) se leaga de educarea pentru viata a tinerilor. Formarea acelor capacitati care sunt absolut necesare pentru a putea trece cu cel mai bun randament posibil, prin toate etapele de educatie formala ( scoala, liceu, facultate, master). Acele soft skills cum li se mai spune, care formeaza in fapt baza de abordare a oricarui proces de invatare. Deschiderea,atitudine pozitiva si constructiva, capacitatea de concentrare, dorinta de a sti, nevoia de a cunoaste, determinarea de a incepe, tenacitatea de a continua, atingerea rezultatelor, … Azi Alina Florea a postat pe facebook link-ul acesta (l-am sheruit si eu cu mare drag) si pentru ca se potriveste atat de mult cu ceea ce ma preocupa in ultima vreme, m-am gandit sa-l folosesc ca inspiratie pentru acest nou articol. Este un film despre ceea ce ar trebui sa abordeze mai intai educatia tinerilor. Dorinta de a sti pe care sa o transforme in nevoia de a cunoaste. Nu pentru note si medie, ci pentru sine. Daca scoala ar face asta pentru copiii nostri, pentru tineret, invatarea lectiilor ar fi o placere.Eforturile copiilor ar disparea, riscurile de abandon scolar s-ar diminua.

Tinerii s-ar simti imortanti pentru propria valoare si ar da din ei tot ce ar putea mai bun. Imaginati-va ce ar face asta pentru dezvoltarea lor, ce oameni ar deveni. Personal cred ca educatia non-formala (coaching, comunicare, dezvoltare personala, etc) poate sa acopere exact aceasta lipsa din educatia formala, practicata in masa in scoli, licee, universitati. Abilitatile soft ale unui individ il pot diferentia la un moment dat in viata de un alt individ care nu le are, si ramana astfel in urma, cantonat intr-o viata a carei sens si directie nu le cunoaste.

Ei bine, lucrurile se pot indrepta, aproape pentru oricine, indiferent de varsta. Ideal ar fi insa sa se inceapa cat mai devreme. Sa nu mai asteptam ani de zile pana cand luam contact cu informatia asta – dezvoltare personala, antrenarea capacitatilor de a avea succes, orientarea spre rezultate, mentalitatea de invingator, increderea in puterile si valorile proprii (la urma urmei internetul e plin de orice fel de informatii, doar sa le acorzi importanta cuvenita). Este posibil prin coaching (si nu numai) sa ajungem sa ne folosim de aceste capacitati mai devreme. Ganditi-va ce ar insemna sa stim cu 10 ani, 20 de ani, 30 de ani mai devreme toate aceste lucruri…

Standard

Scrie un comentariu