Comunicare

Ce va zice lumea?

inimi-albastre3.pngsocial condLucrând pentru articolul de ieri Cum reacţionăm la întrebări? am citit despre conceptul de condiţionare socială. Deşi ştiam în mare despre ce este vorba, nu cunoşteam această definiţie. Simt nevoia să comentez puţin cu voi, întrucât apreciez că este o infomaţie relevantă pentru explicarea reacţiilor noastre în multe situaţii din viaţă.

Sigur aţi auzit argumentul suprem, de la cineva din familie, drept răspuns la intenţia voastră de a face un anume lucru, într-un mod diferit: „- Ei dragă dar cum e posibil aşa ceva?! Ce va zice lumea?!” Mi-a fost spusă şi mie în adolescenţă, ba chiar am spus-o la rândul meu copiilor mei, ani mai târziu, în postura de mamă. Uneori o mai gândesc şi azi.

Cum se explică asta? De ce ne pasă atât de mult de gura lumii? Pot să apară multe întrebări… Este reacţia de condiţionare socială despre care vorbeam. Suntem expuşi în continuu, din copilărie şi până la bătrâneţe, la opiniile altor oameni, care fac parte din societatea în care ne mişcăm sau din grupurile unde dorim să accedem. Pentru că vrem să fim acceptaţi, primiţi, recunoscuţi, integraţi, respectaţi etc. ajungem să ne punem mereu problema altora: cum vor reacţiona ceilalţi, cum vor privi ceilalţi, ce vor spune, ce vor face, etc…Facem acest exerciţiu de gândire înainte de a lua o decizie, înainte de a acţiona, înainte chiar şi de a răspunde la o simplă întrebare. Ne gândim serios ce vrea să audă şi uneori alegem să răspundem în concordanţă cu aşteptarea celui care întreabă dar în neconcordanţă cu ce simţim noi. Cât de benefic şi cât este în detrimentul nostru să facem asta, rămâne să înţelegem fiecare dintre noi.

Standard

2 gânduri despre „Ce va zice lumea?

  1. Aurelia Grosu zice:

    Este un proces continuu de schimbare a settingului mental din copilarie,acolo se formeaza toate conditionarile sociale,,eu am avut mult de lucru la acest gen de problema,dar….avand dezvoltare personala,pot lucra constient in acest punct! Cred si in ceea ce este scris..Nu judeca,ca sa nu fii judecat! Atata timp cat respecti acest principiu,nu te vei simti lezat de cei care vorbesc de tine,deoarece stii ca tu te.ai comportat corect!

    • Nicoleta Doina Radu zice:

      Dorinţa mea din spatele acestui articol este de a semnala faptul că în postura de părinţi avem o şansă de a face altfel lucrurile, aşa încât să reducem condiţionarea socială pe care o aplicăm propriilor copii. Dacă înţelegem ce dificil a fost pentru noi să realizăm şi apoi să gestionăm reacţiile de condiţionare socială atunci să avem înţelepciunea de a nu face la rândul nostru acelaşi lucru. În opinia mea, doar aşa putem educa de acasă, o altfel de generaţie de viitori părinţi…

Scrie un comentariu