Comunicare

Comunicarea între şabloane şi generalităţi

nodDe câte ori aţi asistat sau aţi fost implicaţi în conversaţii de genul acesta, care se gâtuie între şabloane şi generalităţi? Eu personal de multe ori şi recunosc faptul că aproape întotdeauna am rămas cu o insatisfacţie. De ce? Pentru că simt lipsa elementului uman, e emoţiilor, a autenticităţii, uneori chiar şi a conţinutului. Rămân doar nişte cuvinte chioare, fără înţeles. Ori pentru mine tocmai aici e toată frumuseşea unei conversaţii, partea în care apare omenescul, naturaleţea fiecăruia şi care face legătura dintre cei doi. Cred că liantul unei relaţii, de orice fel ar fi ea este comunicarea, care e vie numai dacă este reală. Ei, asta se aplică de la caz la caz, veţi spune; aveţi dreptate, şi totuşi…

Ştiu că nu e la fel de simplu pentru toată lumea să se deschidă în timpul unui dialog, că sunt necesare multe elemente de siguranţă chiar şi atunci când oamenii se cunosc bine, darămite când sunt abia la stadiul de cunoştinţe… Spun din experienţă proprie că uneori pot trece ani cu nemiluita şi să rămâi ferm convins că nu poţi să te înţelegi cu o persoană, tocmai din acest motiv. Pentru că refuză, sau nu poate, sau îi este teamă să spună în cuvinte, ceea ce simte. Pentru că uneori nu ştie cum să comunice, dar pentru că nu abordează acest lucru deschis, celălalt habar nu are cu ce se confruntă primul. Şi fie muţeşte, nu mai comunică deloc, fie face abuz de cuvinte, o dă pe şabloane şi generalizări, ca să fie în siguranţă. Lucru care în final tot la  sugrumarea comunicării duce. La urma urmei nu te implici cu nimic atunci când dai o replică de genul : Se spune că…. în loc de Părerea mea este … Cred că aici e problema, o lipsă de asumare a opiniei personale, pe care oricum o avem, fie că o verbalizăm spre exterior fie că nu. Şi uite aşa se duc naibii relaţiile interpersonale şi încrederea. Din lipsa de comunicare autentică.

Hai să dau un mic exemplu ca să fiu mai clară. Cum vi se pare următoarea convorbire?

„- Ce părere ai despre subiectul …? – În general acest lucru este abordat superficial aşa că majoritatea oamenilor îl interpretează aşa….  – Bine dar totuşi cum îl percepi tu?  – Hm…nu-mi place.   – De ce?  – Pur şi simplu nu îmi place; nu ştiu de ce; nici usturoiul nu-mi place… – Mda,…răspuns tipic…ce să zic!”

Am redat un fragment dintr-o discuţie reală în care primul interlocutor domnul X este interesat de opinia celui de-al doilea, domnul Y, despre o anumită temă (am pus puncte puncte pentru că nu e relevantă în contextul acestui articol). Primul răspuns al lui Y e o generalitate, un răspuns din statistici, nicidecum unul despre opinia sa, pe care i-a cerut-o X. Care insistă să afle ce crede interlocutorul său şi primeşte un răspuns clar de închidere. Ca încheiere bagă şi X un şablon, sau poate tot o generalizare (tipic pentru categoria….de oameni din care şi tu Y faci parte).

Oare de ce ambii parteneri ai conversaţiei s-au simţit nemulţumiţi şi au abandonat convorbirea?! Şi cum ajută şabloanele verbale,  referirea la opinii general valabile comunicarea dintre două fiinţe vii, care de fapt vor să relaţioneze?! Părerea voastră este folositoare pentru mine şi vă ia un singur minut să o lăsaţi în comentarii, mai jos. Vom pregăti astfel împreună o nouă porţie de coaching, despre comunicare.

Standard

8 gânduri despre „Comunicarea între şabloane şi generalităţi

 1. Aurelia Grosu zice:

  Cred cu tarie in comunicare autentica si in deschidere pe o tema,,de ambele parti,cu mentiunea ca fiecare poate avea rabdare sa termine celalalt si sa se puna punct la propozitie! Multumesc pentru articol,un subiect vast de discutie!

 2. Sunt de acord cu tine Aurelia, că fiecare poate avea răbdare să termine celălat propoziţia, înainte de a răspunde. Cred că acest lucru trebuie dobândit prin educaţie.Poate ai observat că aceia care nu au răbdare, nici nu ascultă, nu înţeleg complet sensul celor spuse şi…ca atare răspunsul lor nu e de natură să contribuie la o conversaţie fluidă, reuşită.

 3. Andreea zice:

  Dar atunci cand inca nu ti-ai format parerea, cand inca mai cauti argumente, cum faci sa nu cazi in capcana sabloanelor si a comunicarii lipsite de profunzime?

  • Buna întrebare Andreea! Îţi pot spune doar cum procedez eu într-o situaţie de acest gen. Dacă opinia mea nu este încă formată sau simt că mai am nevoie de timp, pentru a avea argumente veridice, pur şi simplu afirm acest lucru deschis, fără a apela la exprimări general valabile. Iar până la următoarea ocazie am răgazul necesar pentru a mă clarifica. Uneori însă este posibil să nu mai existe această altă ocazie, depinde de context şi mai ales de cât de important e pentru mine omul acela.

 4. Frezor Vasile zice:

  De multe ori lipsa de comunicare vine din lipsa de toleranta. Stii bine ca adevarul e multicolor si fiecaruia ii place sa si-l atribuie. Agree to disagree e un ideal in partea asta de lume. No, acuma tu zici de comunicare dar te referi in articol doar la conversatii si dialog. Pai nu e musai. Hai sa crosetam cu hauduiudu-uri si „The rain in Spain …” si o sa reusim sa ne comunicam unul altuia tare multe lucruri fara sa spunem cuvinte si sa abordam deschis tema.

Scrie un comentariu