Dezvoltare personală

Conştiinţa şi geneza

addicted to CTocmai finisam suportul de curs Încrede-te în Tine la care lucrez cu tot dragul de ceva vreme, când cineva mi-a sugerat (nu întâmplător desigur) să fac conexiunea cu conceptul de conştiinţă şi cel de geneză. Am simţit în această idee un potenţial aparte, aşa că am mulţumit cu recunoştinţă şi am pornit la treabă. Vă ofer o mică mostră din ceea ce am descoperit.

Din dicţionar rezultă că:

GENEZĂ, geneze, s. f. Proces de naștere și de formare a unei ființe sau a unui lucru; naștere, origine. ♦ Ansamblu de fapte, de împrejurări, de elemente care au concurat la formarea unui lucru…

Îmi pare foarte vizibilă deja din definiţie, legătura dintre formarea încrederii şi formarea noii fiinţe. Totul (chestia cu încrederea) se petrece pe dinăuntru. Forma fizică exterioară (corpul nostru) deja există şi a ajuns la un anumit grad de maturitate (ani de viaţă). Dobândirea încrederii în propria persoană înseamnă câştigarea unui alt mod de a te înţelege atât mental cât şi emoţional. Chiar dacă încrederea în noi înşine se simte imediat şi în plan fizic (pe chip ca expresie, în funcţionarea bună sau defectuoasă a corpului (adică în sănătate) în relaţiile cu alţi oameni) sediul încrederii nu este (pe) corpul nostru fizic ci în mintea conştientă.

Aţi auzit pe cineva că are încredere în sine din cauza nasului său, sau a abdomenului? Sau are încredere în sine pentru că lângă el/ea stă o persoană dragă… Da, am auzit asta de multe ori însă în esenţă lucrurile nu sunt atât de simpliste. Formele pot să ne fie pe plac, le putem (auto)admira oricât de mult, dar a lega încrederea de sine în mod exclusiv de ele e un mare dezavantaj. Încrederea în noi înşine are ca obiect şi sediu un alt spaţiu: cel interior, care este mobilat de alte elemente, mult mai subtile decât cele ale corpului fizic.  Dacă despre felul în care arătăm, suntem construiţi (2 mâini, 2 picioare, …) şi funcţionăm (bio chimic) ştim destul de multe, nu la fel putem spune despre alcătuirea interioară. Câţi dintre noi se cunosc interior, din ce elemente sunt ţesuţi, cum funcţionează ele şi în ce condiţii?! Şi dintre aceştia, câţi suntem conştienţi de toate cele ?! Adică ni se întâmplă la întâmplare sau chiar cercetăm cu mintea şi înţelegem profund cum se leagă între ele lucrurile, luând pe aceste baze decizii şi acţionând apoi voit într-o anume direcţie? Şi câţi oameni mai rămân cu încredere în ei înşişi după ce li se schimbă forma nasului, sau forma abdomenului sau se petrece ceva cu omul drag de lângă ei, în care îşi puseseră toată încrederea de sine?! Răspunsurile la aceste întrebări vă vor pune pe gânduri…

Tot din dicţionar aflăm despre

CONŞTIÍNŢĂ s.f. 1. Forma cea mai înaltă, proprie omului, de reflectare a realităţii obiective, produs al materiei superior organizate -creierul uman- şi al vieţii sociale. ♦ Ansamblu de procese psihice variate, complexe, cuprinzând senzaţii, percepţii, reprezentări, noţiuni, judecăţi, raţionamente, inclusiv procese afective şi voliţionale. 2. Faptul de a-şi da seama; înţelegere….

Hm, se complică lucrurile

… sau nu. Un om care se cunoaşte şi este conştient de asta, ştie de ce are încredere în sine, ştie că baza sunt elementele personale interioare şi nu exterioare fiinţei sale. Încrederea lui în sine nu va dispărea odată cu dispariţia formelor exterioare (nas, abdomen, cineva drag) cărora le-ar fi putut asocia încrederea. Acest lucru nu i se poate întâmpla unui om întreg pentru că acesta este conştient de sine din toate punctele de vedere.

Cine vrea poate învăţa toate astea

Este un lucru minunat că putem învăţa toate acestea cu şi despre noi înşine. Este extraordinar faptul că odată asumate (înţelese şi puse în practică) cele învăţate, vă rămân pentru totdeauna. Toate aceste informaţii şi instrumente pe care le veţi afla şi folosi la seminarul despre consolidarea încrederii vor produce transformări. Prin felul în care le veţi aplica ulterior, adaptate specificului vostru interior, care este unic, le veţi fructifica la maxim. Veţi avea cu adevărat şi în mod conştient încredere în voi înşivă. Împreună facem lucrurile să se întâmple!

Standard

2 gânduri despre „Conştiinţa şi geneza

Scrie un comentariu