Dacă doriţi să comentaţi, Dezvoltare personală

Cum dai sens ambiţiei?

images (5)sigla RTIată o întrebare interesantă. Am întâlnit-o mai demult, căutând să mă documentez despre valori şi însemnătatea vieţii, pentru atelierul Porţia de Coaching din ianuarie. La urma urmei despre ce o fi vorba?

Definiţii

SENS, sensuri, s. n. 1. Înțeles (al unui cuvânt, al unei expresii, al unei forme sau al unei construcții gramaticale); semnificație. ♦ (În semiotică) Înțelesul unui semn. ♦ Conținut noțional sau logic. Îmi spui cuvinte fără sens. 2. Temei rațional; logică, rost, rațiune, noimă. Sensul vieții. ♦ Rost, scop, menire.

AMBÍȚIE, ambiții, s. f. Dorință arzătoare de a realiza ceva; dorință de glorie, de onoruri, de parvenire.

Revenind la temă

Îmi aleg două dintre posibilităţile indicate în defiţii, le personalizez şi le combin în felul următor: Cum dai rost dorinţei arzătoare de a realiza ceva? Saaaau le sucesc mai tare şi zic aşa : Cărei meniri i se aliniază dorinţa ta arzătoare de a realiza ceva? Hmm…parcă e mai clară căutarea acum.

Ce alte combinaţii de sensuri vi se par relevante?

 

Standard

6 gânduri despre „Cum dai sens ambiţiei?

 1. Aurelia Grosu zice:

  Poate ca ar fi mult mai adevarat si incitant subiectul cu un exemplu practic din viata ta! Cum ai ajuns sa performezi in coaching si cum ai hranit ambitia de a continua si a merge mai departe!Experienta evaluata te ridica deasupra multimii!

 2. Nicoleta Doina Radu zice:

  Pentru mine a face coaching nu a fost şi nici nu este o ambiţie, ci este o nevoie. Sigur că n-am ştiut asta decât după ce am învăţat despre ce este vorba şi cum se face la modul profesionist. De atunci mi se întâmplă natural, pentru că toate valorile în care cred sunt pe deplin servite în timp ce fac coaching. Pur şi simplu mă ajută să mă împlinesc ca om, mă umple de energie şi de inspiraţie. Coaching-ul există şi se face pentru oameni, pentru sprijinirea, încurajarea, susţinerea, transformarea lor în versiunea lor cea mai bună. Din acest motiv îmi doresc să arăt ce înseamnă antrenamentul pentru schimbare (coachingul) şi ce efecte de transformare are asupra minţii, vieţii personale, vieţii profesionale, etc. Tu ştii deja, ai fost atinsă de efectele extraordinare ale schimbării prin coaching. Dar tu Aurelia, cum dai însemnătate ambiţiei tale?

 3. Cum definesti ambitia? Buna intrebare. Cred ca cel mai bine printr-un exemplu si nu neaparat printr-o definitie.
  Spre exemplu, eu sunt ambitios pentru ca stiu ca prin munca grea si absenta fricii de esec, voi obtine ce imi doresc, si anume, sa ajung intr-o pozitie unde voi putea sa ajut cat mai multi oameni posibili.
  Asa ca pentru mine ambitia este ceva natural acuma, desi nu am avut-o intotdeauna.

  • Nicoleta Doina Radu zice:

   Din tot ce spui Claudiu înţeleg că ajutorarea celorlalţi te împlineşte şi dă sens ambiţiei tale. Ceea ce înseamnă că în acest fel ambiţia este una dintre valorile tale personale din această etapă de viaţă. Ţi-ai propus un scop nobil, îţi doresc din tot sufletul să ţi-l împlineşti!

 4. vasile zice:

  buna Nicoleta,cred ca ambitia de a realiza ceva este puterea ce vine din interiorul unei persoane combinata cu consecventa actiunilor sale…pe scurt a merge pana la capatul drumului ales…

 5. Nicoleta Doina Radu zice:

  Iar toată determinarea şi consecvenţa asta merită să aibă un rost, să fie asociată şi să servească unui scop, acela ales ca drum cum frumos spui Vasile! Mulţumesc.

Scrie un comentariu