Dezvoltare personală

De la Eckhart Tolle citire

sigla-RT.pngCitesc de la o vreme Puterea Prezentului de Eckhart Tolle. Este o lectură densă, care îmi impune un ritm mai lent sau mai rapid, însă nu după iuţeala cu care citesc ochii şi pricepe mintea ci după felul în care simt că am digerat înţelesul. Sunt descrise multe noţiuni abstracte acolo, pe care le regăsesc totuşi palpabile în viaţa de fiecare zi, atât de tangibile încât uneori nu le recunosc. Probabil că nu le văd pe principiul că sunt prea evidente!

Concret fac o legătură între ultimele mele articole, pe tema influenţelor care ne vin din exterior şi ceva ce am regăsit azi, legat de asta la Eckhart Tolle. Ca să cobor din abstract în concret citez din carte şi zic aşa: „Este irelevant faptul dacă emoţile şi gândurile legate de o anume situaţie (nota mea :pe care o trăim) sunt justificate sau nu…Cert este că ne opunem unei situaţii existente, transformând momentul prezent într-un duşman (nota mea:energetic). Ne generăm nefericirea, generăm un conflict între interior şi exterior iar nefericirea poluează!”.

Faza se referă la situaţiile pe care refuzăm să le acceptăm, pentru că le trecem prin filtrul minţii, doar al minţii şi pentru că nu avem control asupra lor aşa cum am vrea, ne opunem, ne lamentăm, spunem în stânga şi în dreapta. Prin asta ne poluăm singuri psihicul, ne putem chiar îmbolnăvi însă îi influenţăm şi pe alţii. Aici am vrut să ajung, la acest gen de influenţe negative. Eckhart Tolle vorbeste tot în acest context şi despre fantoma psihologică, felul în care ne cramponăm în mintea noastră de un eşec din trecut, care ne bântuie periodic şi ne aduce doar prejudicii. Pledoaria lui este pentru eliberare de aceste obiceiuri şi de a fi prezenţi în vieţile noastre, cât mai mult, cât mai mulţi.

Ce părere aveţi?

 

 

Standard

4 gânduri despre „De la Eckhart Tolle citire

  1. E foarte adevarat si foarte justificat sa avem o revolta cind ni se intimpla ceva neplacut, cu atit mai mult daca acel lucru ne e facut cu intentie..Dar aceasta adversitate, sau revolta a mintii consuma multa energie, energie pe care o putem folosi in scopuri care chiar sa merite..Pentru a evita, probabil ca trebuie sa ignoram raul, si sa ne concentram pe lucruri pozitiv-constructive, dar asta se invata prin exercitiu, un fel de mini-autism impus..Aici depinde si de constructia psihica a fiecaruia, cit de rezistent e de la natura, sau prin auto-educatie..E foarte mult de spus, pentru ca nu e usor sa inveti sa iti poti controla emotiile si gindurile..
    Si pentru ca vorbim de control al psihicului, eu, de exemplu nu inteleg cum pot fi unii hipnotizati, pentru ca mie nu mi s-a intimplat:)

    • Am păţit-o şi eu, faza cu revolta mă refer…Când eram foarte tânără şi nu ştiam încă să diferenţiez între minte şi suflet. Am rămas captivă în revoltă o vreme, timp în care numai bine nu mi-a fost, mie şi celor foarte apropiaţi. Răscoleam tot timpul trecutul cu întrebări de genul, de ce aşa? de ce mie, care nu meritam asta? Îmi întreţineam singură o stare proastă, de lipsă de încredere. Îmi e clar acum că a trebuit să învăţ o lecţie de viaţă atunci şi se pare că am reuşit. Pentru că peste ani, când să zic aşa am întâlnit o situaţie similară, nu am mai căzut în capcana revoltei şi a lamento-ului. Între timp învăţasem să las ego-ul la o parte şi să lucrez cu sinele meu. Nu am ignorat răul cum spui tu Florin, însă am luat atitudinea corectă de a face tot ce pot mai bine în situaţia respectivă, fără a polua energetic viaţa mea sau a celor dragi. Lucrurile s-au rezolvat de la sine, cum de altfel se întâmpă întotdeauna, doar că acum prin lipsa voită de împotrivire, prin concentrarea pe aspectele bune din situaţia aceea, am putut să văd clar efectul rapid de ” aşezare” a situaţiei şi am dechis chiar o nouă cale de dezvoltare pentru mine. Am păşit pe ea…Cât despre hipnoză, nu cunosc nimic din acest domeniu ştiu doar că există specialişti care fac asta în scopuri terapeutice. Deci e clar că se poate.

  2. Frezor Vasile zice:

    Contextul in care explici tu paragraful e corect, zic eu. Probabil domnul asta vorbeste mai mult, pt. ca strict din citat se pot intele mai multe. Altfel, ai dreptate. Chestia e ca-i usor de zis, mai greu de facut. E nevoie de mult autocontrol la care se ajunge, in buna masura, prin experienta. Nu neaparat prin experienta data de timp. Asa cum zici si tu.

Scrie un comentariu