Evenimente

Iia, drapelul şi Dunărea

Picture1Dunărea a primit de ziua ei, valurile braţelor şi inimilor noastre, ale celor care am fost „la elice”. Nu ştiu câtă lume conştientizează faptul că Dunărea chiar este a noastră. Judecând după felul în care arată malul ei stâng pe raza Galaţiului, nu prea mulţi însă judecând după iniţiativele din ultima vreme, pare că se mai mişcă lucrurile în bine. Doamne ajută!

Organizatorii zilelor de 27-28-29 iunie au găsit acest motto inspirat spun eu Dunărea noastră şi l-au expus pe un poster uriaş în spatele scenei. Trupele care au cântat au preluat în discursul lor acest adevăr şi parcă i-au dat un plus de semnificaţie atunci când ne-au strigat de la microfon că suntem norocoşi pentru că trăim pe malul marelui fluviu. Au făcut asta Vama, Compact şi Voltaj. Au fost extraordinari!

Pentru mine întregul eveniment a fost festiv şi vreau să îl salut pentru a încuraja şi alte ediţii de acest fel, în anii care vin. Gălăţenii chiar au nevoie de seri frumoase, petrecute în aer liber, care să le anime sufletele fugărite. Goana zilnică după…un loc de muncă, un salariu, nişte mijloace de a asigura traiul personal şi al familiei, ne face să uităm că putem vibra la unison, putem cânta la unison, putem aplauda cu bucuria copilăriei un foc de artificii magnific, chiar dacă nu ne cunoaştem, chiar dacă ne-am îngrămădit autentic în faţa scenei, chiar dacă ne-am dat coate şi ne-am călcat unii pe alţii din greşeală, în frenezia rock.

Dunărea a primit de ziua ei un omagiu frumos de la artişti, pirotehnişti, organizatori dar şi de la noi gălăţenii.

ie-romaneasca-300x266Puţină lume ştie că pe 24 iunie au fost Sânzienele sau Drăgaica, Ziua internaţională a iei româneşti. Superbă iniţiativă şi idee de a omagia frumuseţea, creativitatea şi feminitatea românească! La Galaţi s-au întâmplat lucrurile timid.

Puţină lume ştie că pe 26 iunie a fost Ziua naţională a drapelului României. La Galaţi s-a organizat ceva, ca în fiecare an de altfel.

400-01-la-multi-aniPersonal mi-ar fi plăcut ca omagiul adus Dunării prin muzică şi focuri de artificii să se răsfrângă şi asupra iei şi a steagului nostru. Îmi doresc să se facă mai multă promovare a acestor evenimente din viaţa poporului român. Parcă mergea să fie celebrate împreună. Oricum din faţa elicei, locul în care am văzut eu focul de artificii, steagul patriei, (era doar unul singur, dar bine că era şi acela) flutura pe cerul înrâurit de culori. Era ca un colaj, ca o suprapunere de imagini pe fond sonor. Poate că la anul autorităţile vor sărbători la un loc cele trei evenimente, nu doar pentru că sunt plasate în calendar atât de aproape dar pentru că e firesc aşa. Cum ar fi să ţopăim pe muzică bună, lângă Dunăre, îmbrăcaţi cu ii şi cu tricolorul la mijloc, sau pictat pe obraz, sau la pălărie, sau ca brăţară…Oare noi am putea face ceva, pentru ca lucrurile să fie mai bune la anul?!

Ar fi un motiv solid de manifestare a bucuriei colective, un prilej pentru gălăţeni de a vibra împreună la valorile autentice, naţionale. Un mic mare imbold pentru cultura populară a gălăţenilor de la mic la mare.

Ce părere aveţi, avem nevoie de aşa ceva? 

 

Standard

3 gânduri despre „Iia, drapelul şi Dunărea

  1. Cu siguranta avem nevoie!

    Despre Ziua Iei, am scris si eu. Si scot din cand in cand ia mea in lume, fara sa fie o zi speciala. Este frumoasa, lejera si practica.

    Cat despre Dunarea Noastra, pe langa spectacol si tam-tam cred ca se putea strecura si o partea de constientizare a populatiei cu privire la gama larga de obiecte ce pot fi gasite pe malurile ei.

  2. Nicoleta Doina Radu zice:

    Sunt multe de făcut, e bine că s-a pornit cumva. Depinde de noi cum continuăm, ca să ne (mai) placă şi nouă faleza şi celor care vin din alte oraşe sau din alte ţări…

Scrie un comentariu