Dezvoltare personală

Influenţe pozitive sau negative?

- +sigla RTDiscuţia despre influenţele la care sutem supuşi de-alungul unei zile este pentru mine o continuare firească a liniei despre temperament şi comportament, pe care am iniţiat-o la Porţia de Coaching TCC, din 18 feburarie 2014. Chiar dacă credem sau nu, ne dăm seama sau nu, controlăm sau nu situaţia, toţi suntem supuşi şi producem la rândul nostru asupra altor oameni, influenţe. Dacă toate influenţele ar fi pozitive şi ar duce lucrurile către un rezultat dorit, adică o reuşită, o realizare, un succes n-am mai avea nimic de vorbit. Cum însă majoritatea influenţelor sunt negative sau mai corect spus au un efect negativ asupra noastră, atunci veţi înţelege de ce vă propun pentru următorul atelier această temă.

De ce să-mi bat capul cu aşa ceva? La ce îmi foloşeşte? Cum ştiu despre ce influenţe este vorba? Cum să le controlez eu pe ele? Vor fi câteva dintre întrebările la care vom răspunde împreună la viitoarea întâlnire, cea din luna martie. Şi pentru că vine primăvara, vă invit să o întâmpinăm cu ceva bun.Cum? Aflând încă ceva despre noi înşine, în timp ce vorbim ca între prieteni.

Standard

4 gânduri despre „Influenţe pozitive sau negative?

    • Eu aşa cred, că majoritatea influenţelor au un efect negativ asupra noastră. Asta este însă foarte discutabil în funcţie de vârsta la care suntem şi de contextul social în care suntem plasaţi. Cu alte cuvinte în alt fel se va lăsa influenţat un adolescent de părerile colegilor de clasă, ale amicilor şi în alt fel se va lăsa influenţat un adult de 30 de ani, de părerile colegilor de serviciu, ale prietenilor săi. Tu ce părere ai?

  1. Frezor Vasile zice:

    Fiecare om are propria individualitate. Nu poti sa-i bagi laolalta pe toti sa spui ca un adolescent va fi influentat asa iar un pensionar altfel. Fiecare adolescent sau pensionar va fi influentat functie de caracter, tipologie, educatia la un moment dat, personalitate, experiente anterioare. Foarte posibil sa avem un varstnic ce se lasa influentat la fel de usor ca un adolescent. O-ho, si inca cum. …. Nici eu n-o pricep p-asta cu „majoritatea influentelor sunt negative”. Chiar si termenul „negativ” e discutabil. Ia sa vedem, de-o pilda … curentul flower-power ce influenta a avut? Trebuie sa bifezi pozitiv sau negativ :).

    • Exact asta am spus si eu, ca fiecare om are o alta individualitate si datorita ei si a experientelor de viata, vor reactiona diferit. La faza cu „majoritatea influentelor au un efect negativ asupra noastra” vin cu o completare. Din toate parerile, influentele exterioare noua, foarte putine sunt binevoitoare, sunt chiar in interesul nostru. De unde rezulta ca restul, majoritatea sunt negative sau au un efect negativ. La modul ideal vorbind, exista oameni care au capacitatea de a filtra atat de bine tot ce le intra in sistem incat nu permit decat influentele care ii stimuleaza in bine. Tu faci parte dintre ei? Ar fi interesant de stiut cum ai facut fata in adolescenta la „spiritul de turma” sau la „stilul de gasca”…Cat despre flower power as putea sa iti raspund doar in conditia in care as fi adoptat ca stil de viata acel curent si as avea drept urmare ce sa povestesc. Nu sunt insa in acest context, deci…ghici ce as putea raspunde!

Scrie un comentariu