General

O greșeală nu anulează tot ce ai bun în tine!

Iar ai greșit? Vaai nu ești bun de nimic! De câte ori vi s-a spus așa ceva în copilărie, la școală mai ales, sau poate și pe acasă… De câte ori nu v-ați auzit colegii de clasă râzând în timp ce repetau obsesiv asta, în pauza de după ora în care profesorul s-a exprimat atât de categoric…Și de câte ori nu ați râs și voi de alți copii când s-a întors roata, în sfârșit…

De câte ori

mai târziu în viață, ați spus la rândul vostru față de proprii copii, sau de prieteni, în diferite momente, aceleași lucruri?! Era firesc să ne intre în obișnuință, la urma urmei așa am crescut și noi și uite că n-a murit nimeni, ce oameni mari ne-am făcut!

Dar de câte ori

v-ați gândit ce efecte are acel : Ai greșit? Vaai nu ești bun de nimic!  asupra celui căruia l-ați adresat?! Din amintirile de copil mai știți cum v-a făcut să vă simțiti acel comentariu?!

Ați uitat și uităm prea des că uneori o greșeală e doar o greșeală. Important este că ea nu anulează nimic din calitățile persoanei care a comis-o și atunci când e vorba despre copiii noștri este esențial să le spunem acest lucru în cuvinte simple. Este important să înțelegem și noi ca părinți dar să le spunem și lor că există o distincție între un rezultat pe care nu l-au obținut așa cum trebuia și capacitățile lor generale, intelectuale.  În lipsa acestei clarificări, pe care doar noi ca părinți sau ca profesori trebuie să o spunem, copiii vor trece rapid în extrema de a se considera necorespunzători…Ulterior își vor spune singuri Eu nu sunt bun de nimic și vor ajunge să creadă sincer asta, mai ales dacă va interveni o altă greșeală…și greșelile vin, că asta e treaba lor…Așa va ajunge să aibă probleme de încredere de sine și va ajunge un adult fără încredere în el și fără încredere în alții! Apoi va deveni părinte, un părinte care își va educa proprii copii în spirit critic, arătându-le mereu și mereu doar ce au greșit. Așa ne creștem copiii niște oameni cu încredere de sine scăzută. E timpul să facem altfel!

 

Standard

Scrie un comentariu