Dacă doriţi să comentaţi, Dezvoltare personală

Pe unii nu pot să-i sufăr

Mi-am pus această problemă de foarte multe ori, pentru că am simţit nevoia să înţeleg ce se întâmplă. Întrebarea şi căutarea mea avea scopul de a trece dincolo de prima impresie, aceea evidentă pentru care mi-au displăcut unele persoane. Adică de ce mă supără de exemplu faptul că unii oameni (cu care interacţionez, evident că nu e vorba toată suflarea) spun minciuni sau sunt incorecţi, sau manifestă superficialitate, impoliteţe, lipsă de respect, etc.

Ce e în spatele reacţiei?

Am găsit o posibilă explicaţie într-un pasaj din cartea Umbra scrisă de Adrian Nuţă, care în esenţa sa, spune că tot ceea ce ne irită la un om este de fapt un aspect al propriei noastre personalităţi, pe care nu îl conştientizăm încă sau nu îl acceptăm ca fiindu-ne propriu. Adică cum am putea tocmai noi să fim aşa, precum oamenii cei mai supărători?! Exclus!

Acelaşi lucru

Mai simplu spus există şi în noi, se manifestă şi în noi acele lucruri pe care le condamnăm la alţii. Iar lecţia este să acceptăm asta, să înţelegem că şi noi mai spunem câteodată o minciună, mai călcăm pe lângă linia corectă, mai picăm în tentaţia superficialităţii, avem momente în care nu acordăm respectul cuvenit, sau nu acceptăm că pot exista şi alte soluţii, mai bune decât ale noastre, etc.

Avem multe de învăţat în călătoria noastră către noi înşine. Dacă ar fi să rezum totul la ideea articolului de azi aş zice că esenţial este să ne cunoaştem şi să ne acceptăm aşa cum suntem. Făcând acest exerciţiu onest, noi cu noi înşine, ulterior ne va fi uşor şi firesc să-l facem şi cu ceilalţi. Poate fi calea spre armonizare interioară dar şi a relaţiilor cu restul oamenilor. Până la urmă chiar e imposibil de acceptat ideea că avem în noi, că putem să manifestăm (în anumite condiţii, desigur) un comportament supărător, la fel cum fac şi ăia nesuferiţi? Eu cred că nu. Voi ce părere aveţi?

Dar şi mai interesant ar fi să-mi spuneţi cum credeţi voi că vă ştirbeşte asta (asumarea acestui lucru adică) personalitatea, potenţialul de dezvoltare, şansele de a vă împlini?

 

Standard

2 gânduri despre „Pe unii nu pot să-i sufăr

  1. Am citit astazi doua articole de aici, cel de mai sus si cel despre comunicare – lipsa ei – lumea virtuala. Mie internetul mi-a oferit acces la / spre atat de multe persoane incat mi-e foarte usor sa ma simt.. universala 🙂 Imi vad multe dintre defecte, imi regasesc viciile si observ cum totusi e minunat sa nu fii perfect 🙂 Sigur ca suntem nesuferiti cu totii, uneori. Sigur ca avem momente de impolitete, superficialitate sau incorectitudine, intr-o masura sau alta.

    Si asta ne face doar completi, fara sa ne stirbeasca nimic 🙂

    • Nicoleta Doina Radu zice:

      Este extraordinar felul în care ai pus punctul pe i, mulţumesc Raluca! Cred la fel ca şi tine că nu pierdem ci dimpotrivă avem de câştigat, ne completăm, ne împlinim prin autocunoştere. Iar frumuseţea noastră sporeşte tocmai prin asumarea micilor imperfecţiuni. E minunat să nu fii perfect…

Scrie un comentariu