General

Pledoarie pentru comunicare

Picture1Ieri la Porţia de Coaching TCC despre temperament şi comportament am făcut încă o dată pledoarie pentru comunicare. Una reală, cu fundament şi mai ales cu rezultate satisfăcătoare pentru ambii interlocutori, nu un banal schimb de cuvinte. Ştiu, ştiţi că există oameni pe care îi mulţumeşte doar atât, o aparentă conversaţie, o pojghiţă de relaţionare. Eu nu mă număr printre aceia şi din acest motiv, ori de câte ori voi avea ocazia voi pleda PENTRU comunicare.

Dacă cu alte ocazii am apelat la argumente de tip nonverbal, gândire pozitivă, valori, practici tip autosabotaj, aseară, am adus alt gen de argumente, din zona factorului ereditar: temperamentul dar şi din zona factorului educaţional: comportamentul, mai precis controlul şi autocontrolul. De ce? Ca să aduc în discuţie de fapt necesitatea de a comunica. Cel puţin politicos şi cu respect faţă de interlocutor, dacă nu mai mult de atât.

Atâta timp cât ne dorim relaţii de calitate, este cazul că să învăţăm să practicăm o comunicare de calitate. Ceea ce înseamnă mai întâi cunoaşterea oamenilor, a felului în care sunt construiţi, a felului în care reacţionează la diferiţi stimuli din mediul lor înconjurător, fie ei pozitivi sau negativi. Lucru necesar şi valabil şi pentru propria persoană. Şi ce dacă ştim, cunoaştem toate aceste elemente? La ce ne ajută?

Simplu, facem conexiunile, corelările şi asta ne va permite să comunicăm rapid, plăcut şi eficient, pentru că ştim să adaptăm inteligent conversaţia la specificul fiecărui interlocutor ( am în vedere tipologia lor de tip temperament-comportament). Câtă lume cunoaşteţi care face voit acest demers? Hm…greu de răspuns, nu-i aşa?! Dar câţi ar dori să ştie aceste lucruri, mai bine spus să le stăpânească? Câte conflicte ( discuţii în contradictoriu) ar dispărea, câte feedback-uri ar fi înţelese corect, fără interpretarea de atac la persoană?!

 

Standard

3 gânduri despre „Pledoarie pentru comunicare

  1. Buna Nicoleta, e un demers foarte frumos pe care il faci, pentru comunicare, pentru ca si comunicarea se formeaza..E nevoie de a ne educa in spiritul acesta..Si, pentru asta, ne trebuie valori, si curaj in a le arata..
    Mult success, imi place enorm felul tau in care incerci sa-i faci pe oameni sa comunice, pentru ca, azi, e o mare reticenta in a face asta, si probabil ca timiditatea asta ne vine dintr-un trecut nu prea fericit..
    Daca ar putea fi de ajutor, pun aici un link http://www.youtube.com/watch?v=jndjluWJSLw
    Toate cele bune, si te urmaresc in demersurile tale:)

  2. Buna Florin, iţi multumesc pentru aprecieri! Cred că noi toţi putem face doar împreună lucrurile să se întâmple. Prin comunicare fie ea de calitate sau nu, verbală sau non-verbală, ne cunoaştem pe noi înşine şi pe ceilalţi. Prin comunicare legăm relaţii şi ne transmitem aprecieri sau non-aprecieri. Oricum ar fi, oriunde ne-am afla comunicarea e esenţială şi asta pentru mine e cel mai puternic argument pro.

Scrie un comentariu