Dezvoltare personală

Rezultatele la cele 3 întrebări

sigla RTÎn urmă cu câteva articole, am lansat ideea că influenţele pe care le au asupra noastră oamenii din exterior sunt în majoritate negative, sau mai exact spuneam io că au efect negativ asupra noastră. În comentariile de la acel articol intitulat Răspunsurile tale la 3 întrebări a apărut ideea că nu ar fi majoritar negative şi aşa m-am gândit că dacă veţi răspunde voi direct la 3 întrebări, aş putea afla şi eu şi voi cum stă treaba. Am primit 6 comentarii/răspunsuri  prin intermediul cărora a reieşit următoarea situaţie:

1

3 răspunsuri adică jumătate consideră că au parte de influenţe pozitive. 4 sunt de părere că depinde de la caz la caz. Sunt 3 plus 1 care a răspuns dublu adică şi pozitiv şi neutru.

Eu spusesem din start că majoritatea îs negative. Iată că e o diferenţă de opinii deja.

 

 La întrebarea a doua am primit 4 răspunsuri ferme cum că opiniile proprii contează cel mai mult, 2 răspunsuri care spun că şi opinia familiei contează mult şi un răspuns care acordă familiei şi prietenilor, la un loc, un vot de încredere.

3

Pentru luarea deciziilor jumătate au spus că se bazează pe propria opinie (acordând o notă medie de 9-9,5) o altă jumătate decide în funcţie de opinia familiei (nota 7), ceea ce completez eu mai departe înseamnă că până la nota maximă 10, au şi pentru ei 3 puncte.

Chiar dacă am prezentat rezultatele aşa pompos, nu am pretenţia de a fi făcut un sondaj de opinie, pentru că nu se face aşa simplist şi nu am competenţe în această direcţie.

Aşa încât vă mulţumesc pentru că v-aţi jucat împreună cu mine şi vă invit să vă gândiţi cum şi cât de mult poate varia fiecare din grafice, în funcţie de vârstă şi de responsabilităţile (facultate, căsătorie, copii, serviciu, etc.) asumate la momentul în care avem de înfruntat o situaţie, de luat o decizie. Şi mama ei de treabă, cam avem de luat decizii zilnic! Până la urmă despre asta este vorba…cel puţin , aici am vrut să aduc discuţia. La faptul că ar fi minunat să ne antrenăm un aparat propriu, un sistem interior care să funcţioneze eficient, adică să utilizeze cât mai multe dintre resursele proprii disponibile în timpul avut la dispoziţie, cu care să ajungă la cele mai bune rezultate (proprii) posibil de atins în acele coordonate. Fără lamentări inutile, fără suferinţe gen „angoasa cimpoiului” sau „văleu drobul”, fără a ne concentra pe lipsuri ci pe punctele tari. De ce? Pentru că ele ne duc mai departe!

Standard

8 gânduri despre „Rezultatele la cele 3 întrebări

 1. Frezor Vasile zice:

  Mda. Se dorea a se lamuri „ideea că influenţele pe care le au asupra noastră oamenii din exterior sunt în majoritate negative”. Si atunci trebuia raspuns (si) la intrebarile 2 si 3:

  2. Ce contează pentru tine cel mai mult în acest moment al vieţii tale: dorinţele, acţiunile, gândurile, opiniile, impresiile tale sau cele ale părinţilor, prietenilor/colegilor tăi?
  3. Atunci când ai de luat o decizie, cât de mult este influenţată decizia ta de propria ta opinie, opinia părinţilor, opinia prietenilor?

  Ce nu pricep e ce relevanta aveau raspunsurile. Fie ca opiniile mele contau mai mult decat ale celorlalti, fie invers nu demonstreaza nimic pt. ca nu poate afirma nimeni ca „ale celorlalti” sunt, apriori, negative, astfel incat, daca ar fi contat mult, sa fi fost plauzibila o concluzie. Adicatelea, nu poti lua enuntul ipotezei si sa-i pui q.e.d. in coada.

  • Mi se pare că eşti pe altă linie de interpretare frezor Vasile. Ceea ce arată încă o dată cât de mult diferă felul în care înţelege şi reacţionează fiecare, la o anume situaţie. Eu am spus că în opinia mea influenţele celorlaţi au asupra noastră efecte negative, ceea ce înseamnă cu totul altceva decât ai perceput tu, cum că „opiniile celorlalţi sunt apriori negative”. Asta era însă doar părerea mea. Părerile celorlalţi se văd în răspunsurile pe care le-au dat la toate întrebările, fiecare aşa cum a considerat de cuviinţă, în comentariile de la articolul respectiv, le poţi reciti când doreşti.

   • Frezor Vasile zice:

    „Eu am spus că în opinia mea influenţele celorlaţi au asupra noastră efecte negative, ceea ce înseamnă cu totul altceva decât ai perceput tu, cum că “opiniile celorlalţi sunt apriori negative”.”

    Deci: putem considera ca opiniile altora ne influenteaza? Mizez pe raspunsul tau ‘da’, avand in vedere ca asta ai afirmat. Inseamna ca opiniile lor sunt „influente”. Atunci rezulta ca ai considerat, apriori, ca opiniile altora sunt negative in ce priveste efectul lor asupra noastra.

    Mie-mi place sa citesc intrebarile, nu raspunsurile, de data asta :). Daca le mai citesc o data pe cele 2 … parca vad si o redundanta. Ceea ce conteaza pt. cineva, in mod natural, ii si influenteaza deciziile. Firesc ar fi ca raspunsurile la 2 si 3 sa fie asemanatoare.

    Spuneai in ultimul post ca e cu gripa? Atunci sanatate multa ca e nevoie de forte proaspete, vine primavara! Se trezeste natura la viata (si spiritul combativ) 🙂 !

 2. Asa este, fiecare are interpretarea lui proprie..Poti sa mai faci asa sondaje, pentru ca sint o infinitate de teme interesante, ai vazut ca ai primit multe raspunsuri la prima:)

  • Chiar m-a surprins plăcut faptul că am primit atâtea răspunsuri. Promit că mă gândesc şi cât de curând mai lansez o rundă de întrebări. Apropo de asta Florin, ce temă te-ar interesa pe tine ?

 3. Sint foarte-foarte multe teme care ar fi de interes social, sa zic asa, unele nu stiu daca se pot incadra in zona asta de abordare a coachingului..De exemplu: relatiile sociale, de familie, intre colegi, cu sefii, etc, apoi gastronomia, de fapt cultura gastronomica, iubirea, atitudinile sociale, comunicarea, idealurile si influentele lor asupra drumului nostru social, stiinta cu metodele ei, religia, calitatea vietii, sexul astazi (nu doar intre partenerii stabili doar, ci si intre cei foarte tineri si cam libertini), media (si ziarele si TVurile, si ce calitate au, daca sint ce ar trebui sa fie), coruptia generalizata, situatia din Crimeea, filosofiile din trecut, artele, istoria (aici e foarte bine sa ne cunoastem istoria pentru a intelege ce sintem, ca popor), consumismul si tentatia exagerarilor, profesionalismul lipsa vs amatorismul entuziast, datul cu parerea ca sport national, saracia, tentatiile de orice natura, mentalitatea actuala, miscarea fizica, sportul, etcetc, sint o infinitate de posibilitati care ar putea preocupa lumea..
  Si inca un lucru, cind faci promo pentru o sedinta de coaching cred ca e bine sa scrii si temele de discutie, pentru ca lumea nu prea stie ce inseamna „coaching”:)
  Mult success

  • Anul trecut pe vremea asta, ajunsesem şi eu la aceeaşi concluzie cu tine Florin, referitor la faptul că lumea nu prea ştia se înseamnă coaching. Chiar dacă la Galaţi activa deja de un an (in curand se implinesc 2) un grup de coaching în care sunt şi eu membru voluntar, am observat că este insuficientă informaţia despre coaching :ce este, cum se face şi la ce serveşte. Din acest motiv mi-am făcut blogul, un spaţiu virtual în care vorbesc şi comunic cu alţi oameni, despre coaching şi comunicare. Îţi mulţumesc pentru răspuns şi propunerile de teme. Unele le-am abordat în articole şi la atelierele Porţia de Coaching, unele nu (încă) dar a căuta o abordare pentru ele ar putea fi următoarea provocare!

Scrie un comentariu