Coaching, Dezvoltare personală

Schimbarea e la modă?!

sigla-RT.pngchangeMi se pare mie sau în ultima vreme este la modă să vorbim despre schimbare?! Dacă nu aş fi coach, dacă nu aş opera continuu cu acest concept numit schimbare poate că mi-ar fi mai greu să accept schimbarea ca pe o soluţie în sine. Cunosc oameni pe care schimbarea îi sperie. Doar cât aud cuvântul acesta şi li se schimbă expresia şi culoarea feţei…De ce credeţi că au această reacţie? Răspunsul este de teamă. A schimba un lucru sau o stare de lucruri înseamnă să înlocuieşti ceva ce cunoşti, ştii, ai experimentat şi deci poţi controla, cu altceva nou, necunoscut. Dacă luăm doar capetele liniei de discuţie pe care am plecat şi facem o scurtătură ajungem de la schimbare la teama de necunoscut, la teama de a nu deţine controlul.

Din experienţa mea personală am constatat că sunt puţine situaţii în care putem avea controlul asupra lucrurilor. Din observarea naturii înconjurătoare şi a societăţii, am constatat că schimbarea e ceva natural, firesc. E ca un motor de căutare al vieţii. Totul se petrece în cercuri, cicluri, bucle, spirale…cum vreţi să le spuneţi dar trec prin aceleaşi faze de început şi sfârşit, repetându-se ulterior la un alt moment în timp, cu o altă persoană, în alt loc, la un alt nivel superior sau inferior, etc. Totul e în continuă mişcare, transformare.

Şi atunci de ce să ne fie teamă de schimbare, de ce să ne opunem unor transformări care se vor petrece oricum? Lumea e în mişcare iar noi fiind o părticică din ea tot în mişcare suntem. Stropul de apă de pe lemnul care pluteşte dus la vale, tot în râu va ajunge, şi curge la vale cu râu cu tot chiar dacă i se pare că e izolat. În acest context larg, a opune rezistenţă la schimbare înseamnă un consum mare şi inutil de energie. Uneori poate lua forma unui consum dramatic de sănătate…

Şi ce putem face? Un prim pas ar putea fi schimbarea perspectivei. Din nou a apărut cuvântul magic schimbare. Vreau să spun că dacă privind o situaţie neplăcută în care ne aflăm, dintr-un punct de vedere care nu ne duce la o concluzie mulţumitoare, avem oricând opţiunea de a alege un alt unghi din care să vedem sau să facem lucrurile. De unde eram într-o situaţie neplăcută acum am ajuns în faţa unor opţiuni de rezolvare. Opţiunile înseamnă mai multe posibilităţi de dezvoltare, de eşec sau de reuşită, de progres.

Am ajuns astfel la o altă scurtătură: de la a vedea în perspectivă la opţiuni, de la schimbare am ajuns la progres. Ce firească este legătura dintre problemă (situaţie neplăcută) şi posibilăţi de rezolvare prin SCHIMBARE. Este la fel de firesc ca şi în natură.

Standard

2 gânduri despre „Schimbarea e la modă?!

  1. Aurelia Grosu zice:

    E normal sa evoluam intr.o societate atat de alerta,este un beneficiu extraordinar sa tii pasul,sa nu te oresti! Si eu vorbesc din multa experienta validata in timp,sunt profesor si tinem pasul cu tot felul de schimbari aparute de.a lungul anilor,putem fi in pas,doar daca dorim,ne implicam,vrem sa ajutam oamenii si vrem sa daruim dinspre noi inspre generatiile care vin! Sunt pentru schimbare si atentie la oportunitati,sunt pentru autoeducare si progres spiritual si profesional!Militez pentru dezvoltare personala,schimbarea gandirii si atingerea viselor prin munca inteligenta!

Scrie un comentariu