Coaching, Dezvoltare personală

Tu trăiești sau te încurci în încercarea de a trăi?

Îmi propusesem demult să fac această discuție despre diferența dintre felul în care ne motivăm pentru a acționa și modul în care ne motivăm pentru a obține un anumit rezultat (al acelei acțiuni).

Păi nu e tot aia?!

Păi nu prea este același lucru și vă spun imediat și de ce. Vorbim despre o delimitare foarte fină, pe care mulți o intuiesc cumva însă nu o văd (deoarece nu sunt antrenați pentru asta). Există o distincție clară între motivarea pentru acțiune și motivarea pentru rezultat, după cum și ele sunt diferite : acțiunea și rezultatul ei.

Sunteți aici cu mine?

Faceți vă rog următorul exercițiu și analizați răspunsurile la următoarele câteva întrebări. Ce faceți în fiecare zi a vieții voastre: trăiți sau încercați să trăiți? Care e diferența dintre cele două ipostaze? Aparent nu e nicio deosebire, pentru că la modul obiectiv vorbind viața trece și când o trăiți conștient și când doar încercați să o trăiți!

Și totuși…

Câtă deosebire este între a acționa în fiecare zi conștient, asumat, concentrat pe îndeplinirea obiectivelor dorite, bucurându-ne de călătoria minunată pe care o facem (tot a trăi, sau viață se cheamă și asta) și între a încerca să acționezi, a încerca să îți asumi, a încerca să te concetrezi pe îndeplinirea obiectivelor dorite, a încerca să te bucuri… Ați remarcat ce diferență enormă este? și nu a fost produsă decât de două cuvinte, care sunt în plus și care încurcă treaba: a încerca…În cea de-a doua ipostază, atenția este pusă pe posibilitatea de a rata. Ce e de făcut atunci?

Evită exprimarea voi încerca să…

Exprimarea are în spate gândirea iar gândirea de tipul voi încerca să…ia din start  în calcul eșecul. Cu alte cuvinte te programezi deja pentru eșec și astfel îți crești șansele să reușești … ratarea! Repet, vorbesc despre o distincție fină dintre motivarea trecerii la acțiune și motivarea de a obține un anume rezultat din acea acțiune. Una este scrisul și alta este scrisoarea sau cartea scrisă. Sunt două lucruri diferite, care au loc la momente diferite și care depind foarte mult unul de celălalt. De aceea și motivarea pe care o necesită este diferită…Odată ce veți înțelege aceste chestiuni nu veți mai putea ignora efectele lor. Astfel îmi voi atinge scopul, acela de a vă arăta de ce și mai ales cum să evitați să încercați să acționați și să treceți direct la treabă! Mult noroc prieteni!

 

 

Standard

Scrie un comentariu